Yksinkertaisia vinkkejä parempaan kahviin

Papujen jauhamisella on merkitystä

Tärkeä vinkki paremman makuiseen kahviin on varmistaa, että jauhatuskoko on tasainen/ samankokoinen. Toisin sanoen haluat pyrkiä tasaiseen jauhatukseen. Myös rakenne on tärkeä ja vaikuttaa makuun eri tavoin.

Keittämiseen käytettävän jauhetun kahvin tulisi muistuttaa koostumukseltaan raakasokeria – se ei saa olla niin hienoksi jauhettua ja jauhemaista kuin espresson jauhatus, mutta ei myöskään niin karkeaa kuin French press -jauhatus. Parhaan maun saat käyttämällä sähköistä kahvimyllyä. Käsikäyttöiset myllyt tuottavat yleensä epätasaisen kokoisia hiukkasia, mikä johtaa epätasaiseen uuttoon (ja mahdollisesti katkeraan kahviin). Käytä mieluiten tuoretta kahvia!

Pidä kirjaa käytettyjen papujen/jauhetun kahvin määrästä.

Kahvin vahvuus määräytyy lähes kokonaan kahvijauhon ja keitinveden suhteen perusteella. Liian vähän vettä ja kahvista tulee “mutaista” ja liian väkevää, kun taas liian paljon vettä tekee kahvista ohutta ja vetistä maultaan. Löytääksesi täydellisen kahvin ja veden suhteen, yritä pitää veden määrä samalla tasolla ja säädä sitten kahvin määrää. Jos keität pannun ja kahvi maistuu ohuelta tai liian katkeralta, lisää seuraavalla kerralla hieman enemmän kahvia. Jos se maistuu happamalta, käytä hieman vähemmän.

Suosittelemme aloittamaan 14 ruokalusikallisella eli 70 grammalla jauhettua kahvia täyttä erää varten. Puolta erää varten tarvitset 8 ruokalusikallista eli 40 grammaa. Katso alla olevasta taulukosta lisää tasoja koskevat panimo-olosuhteet.

Veden laatu

Olemme tottuneet hyvään laatuun ja siihen, että voimme juoda hanavettä. Kahvikupillisesta kahvia on keskimäärin 98-99 prosenttia vettä. Tämä tarkoittaa, että jos et ole erityisen innostunut siitä, miltä vesijohtovesi maistuu sellaisenaan, on todennäköistä, että se ei saa kahviasi maistumaan kovin hyvältä.

Mikä on parasta vettä? Yleisesti ottaen pehmeä, suodatettu vesi antaa parhaat tulokset. Jos sinulla on kovaa vettä, suodatinkannu (Brita tai vastaava) voi olla vinkkinä, sillä se vähentää veden kovuutta hieman.

Vältä “puhdasta” tai tislattua vettä, sillä tislattu vesi tekee kahvista yleensä terävän ja vähemmän makean makuista ilman oikeaa mineraaliyhdistelmää, joka tasapainottaa makua.